Facebook logo Youtube logo Translate page

Harka Sára

A büdöscigány

Apu azt mondta, hogy ne barátkozzak a Rómeóval, mert az a gyerek egy büdöscigány, és el fogja lopni a mecsbokszomat, ha nem figyelek. De mikor a Rómeóval nindzsásat játszunk, vagy hosszú alagutakat ásunk a homokozóba, akkor nem az jut eszembe, hogy ő egy büdöscigány, és el fogja lopni a mecsbokszomat, ha nem figyelek, hanem hogy milyen jó vele nindzsásat játszani és alagutakat ásni, mert mindig jó ötletei vannak, és szerinte meg az én ötleteim is nagyon jók.

Megkérdeztem Aput, hogy mi az, hogy büdöscigány, mert a büdöset értem, de a cigányat nem, és Apu elmesélte, hogy a büdöscigány azt jelenti, hogy mindent ellopnak, sose fürdenek, a mi pénzünkből élnek és nem dolgoznak, de mindegyik elmegy iskola helyett szülni, és kalapáccsal verik a hasukat, hogy fogyatékos kisbabájuk szülessen, hogy több segélyt kapjanak – és akkor kértem Aput, hogy inkább ne mondja tovább, és azt már meg se akartam kérdezni, hogy mi az a fogyatékos.

Úgyhogy megszagoltam a Rómeót az oviban, de nem volt büdös, csak normális szagú, és megkérdeztem, hogy őt is kalapáccsal verte-e az anyukája, mikor a hasában volt, és a Rómeó azt válaszolta, hogy arra ő már nem emlékszik, és játsszunk inkább nindzsásat. Láttam, hogy a Rómeó mégsem egy büdöscigány, úgyhogy nindzsásat játszottunk, ami nagyon jó volt.

Aztán Apu értem jött és ordított, amiért látott a Rómeóval játszani, és elmesélte, hogy az ő biciklijét is egy büdöscigány lopta el gyerekkorában, meg a pénztárcáját később, és a kocsink kerekeit is mindig azok az állatok lyukasszák ki, és hiába tűnik a Rómeó még ártatlannak, de ő látja a gazságot a szemében, és különben is, ezeknek minden a vérükben van.

Másnap mégis a Rómeóval játszottam, de délután ellopta a mecsbokszomat, úgyhogy megmondtam neki, hogy ő egy büdöscigány, és többé nem játszok vele, ő pedig sírt, és én is sírtam. Aztán jött Apu, és megkérdezte, hogy miért bömbölök úgy, mint egy kislány, és én bevallottam neki, ő pedig elhíresztelte az összes szülőnek, és beírta az internetbe is, hogy senki gyereke se barátkozzon a Rómeóval, mert az egy lopós büdöscigány.

Mondta Apu, hogy barátkozzak inkább a Nándival, mert annak könyvelő az apja, és amúgy is kéne nekünk egy könyvelő baráti áron, de mikor a Nándival játszom, akkor nem az jut eszembe, hogy vele kéne barátkoznom, és hogy könyvelő az apja, hanem az, hogy már megint betaposta a homokalagutamat, hogy az övé legyen a hosszabb, ezért nem akarok vele játszani.

Másnap megtaláltam a mecsbokszomat a tornazsákomban, amit én felejtettem ott, és elmondtam a Rómeónak, ő pedig nem haragudott rám, csak egy kicsit. Úgyhogy megint a Rómeóval játszottam, de csak délutánig, mert akkor szóltam neki, hogy mindjárt jön Apu, úgyhogy játsszunk külön. Ezért ő egyedül játszott, mert a mecsbokszom miatt már senki se akart vele barátkozni, és a többiek lopós büdöscigánynak csúfolták, én pedig a többiekkel játszottam, ami rossz volt, de szerencsére nem tartott túl sokáig, mert jött az Apu, aki most nem ordított velem.


Oszd meg, ha tetszett!
Facebook | Email | X / Twitter | Pinterest | LinkedIn | Reddit


Címkék: Novella, realista, gyerekszemszög, rasszizmus, előítéletek, irodalom, Harka Sára, Harka, Sara, Sara Harka, Sára, Sara.Harka